Philips heeft in het tweede kwartaal een hogere winst en omzet geboekt dan een jaar eerder. Markten in de Verenigde Staten, Europa en India toonden verbetering, maar het concern maakt zich zorgen over de economische ontwikkelingen in China, Brazilië en Rusland.

Philips meldde maandag een omzet van 6 miljard euro over het tweede kwartaal. Dat was 1 miljard euro meer dan een jaar eerder. Die toename werd vooral gestuwd door gunstige wisselkoerseffecten. Tegen constante wisselkoersen resteerde een plus van 3 procent. Het bedrijfsresultaat verbeterde met 22 procent naar 450 miljoen euro. De nettowinst ging met 13 procent omhoog naar 274 miljoen euro.

Topman Frans van Houten voorspelde dat de omzet in heel 2015 licht zal groeien. De moeilijke economische omstandigheden kunnen daarbij echter druk zetten op de resultaten, waarschuwde hij. Desondanks zal Philips in 2016 verdere ,,operationele verbetering” laten zien, aldus Van Houten.

Herstel bij medische tak in VS

Bij de divisie Healthcare groeide de vergelijkbare omzet met 8 procent. Philips werd vooral geholpen door een dubbelcijferige groei in de Verenigde Staten. Daar liepen de zaken vorig jaar nog moeizaam, door grote problemen rond de fabriek voor gezondheidszorgapparatuur in Cleveland. In China, Latijns-Amerika en Europa namen de opbrengsten uit gezondheidszorg vorig kwartaal echter af.

Bij de consumentelektronica van Philips namen de verkopen met 3 procent toe. Hier vonden vooral verzorgingsproducten, zoals scheerapparaten en tandenborstels, meer aftrek. De verkoop van huishoudelijke apparatuur liep terug.

Groei bij LED,  krimp traditionele lampjes

Bij de divisie Lighting zakte de vergelijkbare omzet met 3 procent. De aanhoudende groei van led-verlichting was niet voldoende om de krimp bij de conventionele verlichting te compenseren.

Philips is bezig zijn verlichtingstak af te splitsen, waarna het concern zich vooral zal richten op gezondheidszorg. Dat proces loopt volgens Van Houten op schema. Hij verwacht dat de juridische scheiding in februari een feit is, waarna Lighting waarschijnlijk naar de beurs wordt gebracht.

De splitsing kost dit jaar 200 tot 300 miljoen euro, waar Philips eerder rekende op 300 à 400 miljoen euro. Voor 2016 worden de kosten eveneens geraamd op 200 tot 300 miljoen euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl